Logo voorzieningen.nl
Logo Financieel Paspoort
Logo Digitale Sociale Kaart
HomeStichting Pandor › Van Sociale Activering richting Arbeidsmarkt
Zoom:

Van Sociale Activering richting Arbeidsmarkt

Doel

Middels een sociaal activeringstraject van 4 maanden en een daaraan gekoppeld opleiding en begeleidingstraject (met startkwalificatie) van maximaal een jaar in een leer- werkbedrijf deelnemers (met een maximale groepsgrootte van 20) uit laten stromen in reguliere arbeid of vrijwilligerswerk. Deze aanpak geldt overigens per groep. Dus ook voor nieuwe groepen.

Toelichting

De sociale activering

Het ‘groene’ activeringstraject wordt door onze samenwerkingspartners (Zorglandgoed ’t Huisven/Werk-dat-Verbindt) uitgevoerd. Groepsgrootte van maximaal twintig deelnemers die op de laagste treden van de participatieladder staan (1 en 2) en maatschappelijk geactiveerd worden naar trede 3 of 4

Die werkwijze is als volgt:

Kennismaking (intake/huisbezoek)

Introductie; in een periode van twee weken maakt elke deelnemer kennis met de onderdelen van het programma waarop een persoonlijk begeleidingsplan wordt gemaakt met onder meer dagdelen, activiteiten, de verwachtingen en de leervragen en de ambities van de deelnemer centraal staan.

Traject; In de eerste helft van het traject ligt de focus op basale zaken als dagritme en structuur, op tijd komen, afspraken maken, samenwerken, werkhouding, instructies aannemen en uitvoeren. De aanwezige begeleiding krijgt door hun aanwezigheid zicht op kwaliteiten, mogelijkheden, vragen en belemmeringen. In de tweede helft van het traject wordt gewerkt aan de aansluiting op het opleidingstraject. Separaat aan het toewerken naar de aansluiting wordt geoefend in de praktijk (oriëntatie op bv arbeidsparticipatie of vrijwilligerswerk) in aansluiting op het eerder vastgestelde begeleidingsplan. Hierin is de coaching (1 op 1) van de deelnemer erg belangrijk.

Inhoud uitvoering

In het traject zijn de volgende onderdelen te onderscheiden:

- Dagbesteding van vier dagdelen per week waarin deelnemers op een fysieke wijze deelnemen aan een of meerdere onderdelen van het programma van aandachttraining, kunstzinnig werken en buitenwerk (dierverzorging/natuurbeheer en moestuin).

- Individuele begeleiding waarin speciale aandacht wordt gegeven aan het eigen leerproces van de deelnemer. In deze gesprekken wordt onderzocht wat persoonlijke ambities, ervaringen en vaardigheden zijn en welke verder ontwikkeld willen worden met oog op plaatsing in vrijwilligerswerk of betaald werk.

De uitvoering van deze werkzaamheden vindt plaats op een drietal locaties te weten Glorieuxpark, Zorglandgoed ’t Huisven en ComunicArte.

- Training van sociale vaardigheden waar in de persoonlijke begeleiding aandacht aan wordt gegeven. Het gaat hier om het trainen van vaardigheden en houding in omgang met mensen en instellingen.

HBO geschoolde medewerkers begeleiden vanuit hun specifieke expertise de deelnemers in het traject.

Het opleiding en begeleidingstraject;

Het beroeps opleidende traject (in beginsel een opleiding op nivo 2, de startkwalificatie. Deze fase duurt max. 12 maanden (200 uur onderwijs en 650 uur beroepspraktijkvorming. De opleidingsrichting is geënt op een haalbaar nivo en reëele vacatures. Gedurende het hele traject wordt gewerkt met een leer- werkbedrijf. Dat is een bedrijf of instelling waar reëel werk is en waar de deelnemers in een beschermende omgeving werkervaring op kunnen doen en waar mogelijkheden aanwezig zijn om goede begeleiding te kunnen bieden.

Deze fase wordt gekenmerkt door het op maat aanbieden van de lesstof en de extra persoonlijke begeleiding. Natuurlijk staan de eisen vanuit het sociaal activeringstraject centraal, maar de wijze van lesgeven, persoonlijke begeleiding en de invulling van de vrije ruimte is helemaal afgestemd op de bijzonderheden van de deelnemers. Bovendien wordt de begeleiding, die is ingezet in het sociaal activeringstraject onverminderd voortgezet, afgestemd op de specifieke situatie van elke deelnemer. Het uiteindelijke doel is om deelnemers te laten uitstromen in reguliere arbeid. De termijn waarop dat voor iedere deelnemer individueel aan de orde is, zal verschillen, maar zal in ieder geval tijdens deze fase of kort daarna plaatsvinden. De deelnemers worden intensief begeleid bij deze transitie (juiste werkhouding, omgaan met regels op het werk, schrijven van sollicitatiebrieven, voeren van sollicitatiegesprekken).

Uitstroom vindt plaats bij geselecteerde bedrijven, die op de hoogte zijn van de algemene kernmerken van de doelgroep en het traject. Deze bedrijven hebben reële vacatures die bij de doelgroep past. Deelnemers gaan een “gewoon” wervings- en selectieproces in omdat dit onderdeel is van de opleiding “loopbaan en burgerschap”, waarin dit aan de orde komt.

Bedrijven die hiervoor benaderd en geselecteerd worden willen op de eerste plaats iets aan maatschappelijk verantwoord ondernemen doen.. Op de tweede plaats willen zij door deelname aan het traject een personeelsprobleem oplossen. Ze hebben weinig risico omdat er in het traject verschillende ‘go’ or ‘no go’ momenten zijn ingebouwd.

Daarnaast kan er desgewenst een payroll constructie worden toegepast die de werkgeversrisico’s op kan vangen. Als laatste hebben de bedrijven een financiële drijfveer. Er is bij deze doelgroep immers altijd sprake van stages, proefplaatsingen, allerlei studies, belastingvoordelen en premiekortingen. Dit verschilt per deelnemer, maar de deelnemers zijn relatief goedkoop voor het bedrijf. Sectoren waar we ons m.n. op richten en waar we opleidingsmogelijkheden voor hebben, zijn: horeca (gastheer/gastvrouw; techniek: operator en productietechniek; logistiek: logistiekmedewerker, zorg divers; administratief: medewerker, telefonist/receptionist en contactcentermedewerker, groen, schoonmaak/huishoudelijk werk en opvang van kinderen.


Contactpersoon

Naam: Jeanne van Beers
E-mail: stichtingpandor@gmail.com


Doelgroep

  • van 16 tot en met 65 jaar


Laatste wijziging: 12-5-2015 13:33:28

Stichting Pandor

Bezoekadres:
Geldropseweg 168
Eindhoven

Postadres:
Pastoot Dijkmanstraat 33
5611 RA Eindhoven

Telefoonnummer: 06-53813876

E-mailadres: stichtingpandor@gmail.com

Website: www.stichtingpandor.nl


Route / kaart:


Doelstelling of kernactiviteit:
Stichting pandor heeft als doel individuen en groepen van individuen een zodanige dagbesteding, leer-werkplek, scholing en training aan te bieden, dat zij een actieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

Belangrijkste doelgroepen:
Stichting Pandor zet zich in voor mensen die om allerlei redenen geïsoleerd zijn geraakt en buiten de actieve samenleving staan. Pandor creëert situaties en omstandigheden, waarin deze mensen een nieuwe kans krijgen om mee te doen.